Saturday, 28 January 2017

DIALOG HIBAH BERSYARAT

Dr FB Kausar Wealth Management Sdn Bhd

HIBAH BERSYARAT TIDAK PATUH SYARIAH?????

Siapa MESTI membaca?
1. Perunding TAKAFUL
2. Perunding UNIT TRUST
3. Perunding HARTANAH
4. Perunding KEWANGAN
5. Akauntan
6. Company Secretary

"Pagi2 indah Maulidur rasul lagi dah ada seorang perunding kewangan bertanya pandangan saya mengenai hibah bersyarat yang katanya tidak patuh syariah !

JAWAPAN SAYA :

Hibah mempunyai pelbagai sudut pandang dari pelbagai mazhab ahlus sunnah wal jamaah. Puluhan kitab ulamak2 muktabar tentang hibah bersyarat ada di dalam pasaran.

Membuat kesimpulan bahawa hibah bersyarat itu tidak patuh syarak tanpa memperhalusi maslahah & hujahan mazhab2 berkenaan adalah satu kesilapan kepada perunding kewangan yang membawa maklumat kurang tepat ini ke dalam masyarakat.

Tambah memburukkan lagi situasi bila ilmu tentang hibah ini tidak dipelajari dari pengkaji2 yang mahir berpengalaman puluhan tahun mengkaji pelbagai kitab dalam dan luar negara karangan ulamak2 muktabar.

Tidak juga kita mendengar pandangan Yang Arif hakim2 Mahkamah Syariah yang berautoriti menghakimi kes2 hibah di Malaysia.

Sebaliknya ilmu hibah kita hanya dipelajari dari 'pakar instant' hibah yang baru mengenali hibah setahun dua & tiada pengalaman langsung menguruskan kes hibah di Mahkamah Syariah di Malaysia.

Kepada perunding kewangan yang memegang pendirian hibah bersyarat itu tidak patuh Syariah pesanan saya berlapang dada lah dalam mencari ilmu berkaitan hibah.

Kita tidak tahu segala ilmu tentang hibah. Tidak juga kita ini lebih pandai dari orang lain tentang perkara ini. Semua orang ada kelebihan masing2.

Wasiyyah Shoppe Bhd yang telah menyediakan lebih dari 20 000 dokumen hibah semenjak 2005 dengan kes hibah berjaya diselesaikan di mahkamah syariah lebih 200 kes pun masih lagi dalam mode belajar dari pelbagai pihak. Kami juga tidak pernah mengatakan hibah yang disediakan pihak lain tidak patuh syariah kerana faham semua orang ada metodologi masing2.

Jangan taksub kepada seseorang guru sahaja. Jangan mentafsir hibah bersyarat dari sudut sempit berasaskan pandangan komersil.

Jika anda perunding kewangan yang mempromosikan HIBAH TAKAFUL & dalam masa sama memegang pandangan hibah bersyarat itu tidak patuh syariah maka anda kena berhenti mempromosi HIBAH TAKAFUL kerana ia juga hibah bersyarat !

Wallahua'lam. Segala ilmu & kebaikan itu rahmah Allah SWT kepada kita untuk dikongsi dengan seluruh umat manusia"

(Petikan dari FB Tuan Ariffin Sabirin)

Kausar Wealth Management Sdn. Bhd. dengan berbesar hati menjemput semua warga facebook menghadiri satu program yang dikendalikan oleh Wasiyyah Shoppe Berhad dengan kerjasama Kausar Wealth Management iaitu Dialog Hibah Bersyarat.

Dialog Hibah Bersyarat akan menceritakan tentang isu-isu hangat pada masa kini yang berkait rapat dengan takaful, rumah yang masih dalam cagaran dan banyak lagi isu yang bakal diketengahkan.

Terbuka kepada semua umat Islam terutama yang bekerja sebagai perunding kewangan. Masuk adalah PERCUMA!

APA TUNGGU LAGI? JOM RAMAI RAMAI DAFTAR. klik link dibawah utk pendaftaran dan pengesahan kehadiran anda. Jangan lupa nyatakan jemputan daripada Kausar Wealth Management  ya!

https://docs.google.com/forms/d/1eFpB_JNW3l8__EcawSR3H1BseflFLkglA-4p-kU2yJc/edit

Sebarkan info berguna ini agar semua org mendapat manfaatnya.

#wasiyyahshoppeberhad
#kausarwealthmanagement
#hibah
#faraid
#pakarhibah
#pakarpusaka
#teguhberjaya

No comments:

Post a Comment